Mały, Miejski, Realizacje
Nowoczesny
Gdańsk
2018
100 m2

Geometrycznie i zwiewnie

Nowoczesny ogród przy szeregówce – realizacja Pracownia Sztuki Ogrodowej w Gdańsku

Działka charakteryzuje się regularnym prostokątnym kształtem oraz niewielkim obniżeniem w południowej części. W chwili obecnej działka jest zagospodarowana trawnikiem i prostą roślinnością zaproponowaną przez dewelopera.

Ogród właściwy znajduje się w ciągu pozostałych ogródków wzdłuż zabudowy szeregowej. Nie ma bezpośredniego dojścia od ulicy. Dostęp do niego jest możliwy tylko przez wnętrze mieszkania inwestorów lub poprzez sąsiednią działkę, która w tej chwili nie jest w żaden sposób zagospodarowana.

Przedogródek przylega do chodnika osiedlowego.

Realizacja ogrodu

Przedogródek jest otwarty, nie ma tu ogrodzenia, ani furtki. Większość terenu zajmuje podjazd do garażu, ścieżka oraz dodatkowe miejsce parkingowe. Ścieżka wydzielona jest z nawierzchni jezdnych za pomocą kostki o innym odcieniu. W celu zasłonięcia skrzynki oraz słupka informacyjnego infrastruktury podziemnej zaproponowano małą architekturę. Ma to być drewniana konstrukcja w postaci prostopadłościanu z ukrytymi drzwiczkami.

W narożniku działki za szafą pozostaje niewielki fragment zieleni gdzie główną dominantą ma być sumak octowiec otoczony żywopłotem  z cisu. Za żywopłotem zaplanowano miejsce na pojemniki na śmieci. Dodatkowo pomiędzy chodnikiem miejskim a żywopłotem proponuje się posadzić kwitnącą późnym latem hortensję bukietową oraz odbarwiające się jesienią niskie berberysy „Green carpet”. Żywopłot z cisu zostanie powtórzony pod oknem kuchennym.

Trawnik główny

Główny trawnik został usytuowany w bezpośrednim sąsiedztwie tarasu. Ze względu na nowoczesny charakter ogrodu trawnik ma kształt geometryczny. Zamknięty jest od strony domu oraz jednego z sąsiadów kwietnikami. Od strony drugiego sąsiada trawnik zamyka pas utwardzonej nawierzchni z płyt betonowych 50x50cm, za którym znajduje się żywopłot, w który wkomponowano 3 wąskie drewutnie. W środku ogrodu granicą trawnika jest podniesiony kwietnik otoczony murkiem betonowym na którym proponuje się montaż siedziska drewnianego.

Wnętrze wypoczynkowe

Na końcu działki usytuowano w obniżeniu wnętrze częściowo zakryte pergolą, pod którą proponuje się montaż huśtawki. We wnętrzu znajduje się powierzchnia utwardzona z płyt betonowych 50x50cm, na której mają się znaleźć wygodne meble wypoczynkowe z techno ratanu. Wnętrze otoczone jest w liniach ogrodzeń bocznych panelami drewnianymi. Na końcu ogrodu znajduje się również schowana za kolejnym panelem szopa ogrodowa. We wnętrzu posadzono świdośliwy w formie niskich wielopiennych drzew, bambusy, wysokie trawy ozdobne oraz kwitnące byliny.