Projekty, Średni, Za miastem

Nowoczesny, Inny
wirtualny
2011
3000 m2
KONKURS

SLANT Garden Design Award 2011 WYRÓŻNIENIE

SLANT Garden Design Award 2011 zasady konkursu

Zasady konkursu SLANT Garden Design Award 2011 były ograniczone do minimum i dawały uczestnikom szerokie pole do popisu. Uczestnicy otrzymali plan działki, na której umieszczono rzut parteru domu jednorodzinnego. Każdy z uczestników mógł wybrać lokalizację działki oraz zdecydować o jej najbliższym otoczeniu. Uczestnicy mogli także wybrać styl i kształty zabudowy oraz zaproponować rzeźbę terenu. Niezmienny musiał pozostać kształt działki oraz rzut parteru. Nikt jednak nie ograniczył projektantów narzucając im styl, czy wielkość budynku. Niektórzy z uczestników umieścili swoją działkę na pustyni, inni w lesie, a jeszcze inni na skraju urwiska. W pracach konkursowych przedstawiono zarówno budynki parterowe jak i wielokondygnacyjne. Dla niektórych parter był zarówno dachem, dla innych środkową kondygnacją, gdyż dodali dodatkowe piętra poniżej.

Założenia projektu Agnieszki Hubeny-Żukowskiej:

Założenia Projektu Agnieszki Hubeny-Żukowskiej oparte były na krajobrazie Kaszub, gdzie obecnie mieszka i pracuje. Projektantka zlokalizowała ogród nad jednym z kaszubskich jezior. Od południa działka graniczy z jeziorem, od północy z lasem , od wschodu i zachodu najbliższe otoczenie stanowi zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna.Ogród powstał na trzech poziomach. Głównym atutem działki miał być widok na jezioro. Na najwyższym poziomie – parterze, zlokalizowała podjazd z miejscami parkingowymi, ze skromną zielenią nawiązującą do otaczających lasów mieszanych. Poziom pośredni to duży trawnik, do który podkreślono tarasem widokowym, który usytuowała na poziomie piwnicy.

SLANT Garden Design Award 2011 WYRÓŻNIENIE

Praca konkursowa Agnieszki Hubeny-Żukowskiej znalazła się na liście „Highly Commended Projects”, autorka otrzymała również „certificate of merit”,

Judges comments

Agnieszka Hubeny-Zukowska (Poland)
This is a strong and confident design and demonstrates an excellent knowledge of special awareness on the part of its designer Agnieszka Hubeny-Zukowska.
The entire garden has been carefully planned, and not a single square metre has been overlooked. There is an over-riding sense of calmness and order, and the transition between the three different levels is expertly executed.
Agnieszka has conceived a variety of spaces varying from the functional to the relaxed and on to the purely aesthetic. We are encouraged to explore this garden along a variety of routes, but our journey is never difficult and is rewarded by changes in both vista and of mood. Privacy and intrigue are just some of the qualities of this well balanced design.
My only criticism would be that although I do like this design, I found that the decision to use the white on black format for the master plan meant that it was a bit hard to read.
Hugh Ryan

O tym projekcie napisali