Miejski, Projekty, Średni

Sielski
Okolice Trójmiasta
V 2017
ogród żwirowy, ogród suchy, ogród warzywny, palenisko

Inspiracja słoneczną Prowansją

Inspiracja słoneczną Prowansją

Ten ogród to kompozycja przestrzeni i roślin inspirowana słoneczną Prowansją oraz możliwościami jakie daje nam klimat Kaszub. Przedogródek zaprojektowano w taki sposób, aby oprócz funkcji reprezentacyjnej  mógł  być również miejscem do cichego wypoczynku. Dużą część powierzchni planuje się przeznaczyć pod nawierzchnię utwardzoną, wykonaną z  podłużnych i wąskich płyt betonowych (o zróżnicowanej długości) ułożonych równolegle. Pomiędzy nimi proponuje się wykonanie przepuszczalnej nawierzchni mineralnej, która umożliwi przepływ oraz wsiąkanie wód opadowych. Dookoła zaprojektowano natomiast bujne i kwitnące rabaty, które będą ‘wylewać’ się z pośród betonowych pasów.

Ogród w części południowej

 Kierując się z przedogródka na północny-zachód, betonowe pasy przechodzą w długą i prostą ścieżkę z cegły, której zakończenie tworzyć będzie murek z drewnianą ławką. Po obu stronach ścieżki zaprojektowano rabaty z przewagą perłówki orzęsionej- trawy ozdobnej o ciekawych, długich kwiatostanach perłowej barwy.  Ponadto na rabacie wzdłuż ogrodzenia proponuje się posadzenie trzech niewielkich drzew: świdośliwy kanadyjskiej w formie wielopiennej oraz kwitnących krzewów: hortensji bukietowych w odmianie ‘Vanilla Fraise’, a po przeciwnej stronie, wzdłuż  przylegającego do budynku tarasu, hortensji w odmianie ‘Limelight’.

Taras drewniany

 Wzdłuż ścieżki, zaprojektowano wydłużony, drewniany taras w kształcie odwróconej litery ‘L,’ przylegający bezpośrednio do południowo-zachodniej oraz północno-zachodniej ściany budynku. Aby dopasować taras do wysokości budynku, wyniesiono go ok. 80 cm ponad poziom gruntu. Aby przysłonić widok z tarasu na otaczające działki, proponuje się posadzenie wzdłuż granicy drzew średniej wielkości. Taras ze wszystkich stron otoczono dekoracyjnymi rabatami. Od strony północno-zachodniej rozpościera się widok na ogród właściwy. Schodząc z tarasu, wchodzimy na ścieżkę na końcu której ustawiono ławkę, stanowiącą zamknięcie jednej z osi widokowych.

Cichy zakątek

Schodząc z tarasu w kierunku północno-wschodnim, przechodzimy na ścieżkę z nawierzchni przepuszczalnej, na końcu której ustawiono ławeczkę. Wzdłuż ścieżki, po stronie południowo-zachodniej, zaprojektowano niewielki trawnik w cieniu brzóz pożytecznych w odmianie „Doorenboos’. Tuż obok, za gęstą ścianą z wysokiej trawy ozdobnej, miskanta chińskiego w odmianie ‘Morning Light’, wydzielono niewielką, intymną przestrzeń do zabaw lub wypoczynku.

Ogród właściwy z paleniskiem

Wnętrze pomiędzy budynkiem, południowo-zachodnią i północno-zachodnią granicą działki oraz warzywnikiem, przeznaczono na ogród właściwy. Jest to największe z zaprojektowanych wnętrz w tym ogrodzie. Wydzielono tu między innymi trawnik, gęste rabaty o geometrycznych kształtach, murowane palenisko oraz ścieżki będące łącznikiem z pozostałymi częściami ogrodu. Wokół paleniska proponuje się wykonanie murków, pełniących jednocześnie funkcję siedziska. Uzupełnieniem będą ozdobne krzewy oraz byliny.

Warzywnik

 Na północ od ogrodu właściwego, w samym rogu działki przeznaczono miejsce na ogród warzywny. Zamiast typowych grządek proponuje się uprawy w drewnianych skrzyniach. Przestrzeń pomiędzy skrzyniami będzie stanowić nawierzchnia utwardzona z cegły. W warzywniku wyznaczono również miejsce na kompostownik. Wzdłuż granicy północno zachodniej planuje się stworzenie ogrodu owocowego. Po obu stronach warzywnika posadzone zostaną dwie jabłonie, a pod nimi  maliny oraz dowolne krzewy owocowe, według uznania.