Mały, Miejski, Projekty

Nowoczesny
Gdańsk
II 2017
Ogród przy zabudowie bliźniaczej
drewutnia, ogród dla dzieci, pergola, dinozaur

Ogródek z dinozaurem w tle

Ogródek z dinozaurem w tle

Ogród nigdy nie jest zbyt mały, aby zmieścił Puchatkowe „małe conieco” dla każdego członka rodziny. Przedstawiamy koncepcję ogródka zaprojektowanego z myślą o mamie, tacie i dwójce małych urwisów!

PrzedogródekProjekt przewiduje pozostawienie otwartego przedogródka, bez ogrodzenia i bez  furtki. Zaprojektowano ścieżkę z kostki betonowej, która będzie prowadzić od budynku do drugiego miejsca parkingowego a następnie do kolejnej części ogrodu. Wzdłuż linii budynku planuje się posadzenie krzewów i bylin które będą pełnić funkcję dekoracyjną i jednocześnie przysłonią duże okna. Nowym elementem będzie również drewniana, ażurowa wiata nad miejscem parkingowym, która będzie bezpośrednio połączona z osłoną na śmietniki, drugą wiatą oraz szopą w dalszej części ogrodu. Planuje się również przesunięcie części ogrodzenia oraz furtki oddzielającej przedogródek od dalszej części działki.

Część utwardzona wraz z kącikiem dla dzieci.

 Kierując się z przedogródka na zachód,  docieramy do furtki, po przejściu której znajdziemy się w kolejnej nowo wydzielonej przestrzeni. Wnętrze to będzie z każdej strony  otoczone ‚ścianą’. Tuż obok furtki wzdłuż wiaty ścianę będzie tworzyło drewno opałowe, dalej wzdłuż południowej granicy obudowa śmietników oraz szpaler grabowy. Od strony zachodniej wnętrze zamykać będzie drewniana szopa, szpaler grabowy, natomiast od północy rabaty bylinowe z niewielkimi drzewkami takimi jak świdośliwa kanadyjska lub kalina sztywnolistna. Wiata drewniana została zaprojektowana w taki sposób, aby stanowiła połączenie z szopą, oraz innymi elementami tworząc jedną całość. W tej części wydzielono również miejsce dla dzieci, drewniany domek stanowiący kącik zabawowy oraz placyk z modelarską rzeźbą dinozaura.

Cichy zakątek w części północnejNa końcu działki usytuowano wnętrze otoczone ze wszystkich stron rabatami. To miejsce przeznaczono na cichy, spokojny wypoczynek pośród szumiących traw. Dodatkowo wzdłuż linii ogrodzenia po stronie północnej zaprojektowano osłony z paneli drewnianych. Powierzchnię planuje się pokryć utwardzoną nawierzchnią mineralną Hanse Grand. Na rabatach oprócz traw znajdą się kocimiętka, liatra, jeżówki,  czosnki, rozchodniki, oraz wysoki sadziec wzdłuż drewnianych paneli. W tym miejscu przewidziano również posadzenie trzech różnych odmian jabłoni.

Ogród właściwy z trawnikiem

Wnętrze to usytuowano w bezpośrednim sąsiedztwie tarasu. Miejsce centralne stanowi geometryczny trawnik otulony ze wszystkich stron kwitnącymi rabatami. Tłem dla kwitnących rabat wzdłuż zachodniej granicy działki będzie szpaler grabowy, przed nim natomiast posadzone zostaną kwitnące na różowo hortensje bukietowe i trawy ozdobne. Na przeciw tarasu, kierując się w stronę północy, zaplanowano przejście do kolejnego, wydzielonego za pomocą niewysokich szpalerów z zimozielonego żywotnika ‚Globosa’, ostatniego wnętrza ogrodu.